Πρόσκληση για συμμετοχή σε πρόγραμμα παρέμβασης

Λόγω του υψηλού ποσοστού εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα των Ελλήνων, η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ξεκινά φέτος ένα πρόγραμμα παρέμβασης σε άντρες και γυναίκες άνω των 45 ετών, που έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Η αυξημένη χοληστερόλη αίματος αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα υγείας και συνδέεται άμεσα με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τις συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, καθώς και με άλλες χρόνιες παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία. Σχεδόν το 44% των Ελλήνων έχει υψηλή χοληστερίνη και 1 στους 2 δεν το γνωρίζει. Είναι ευρέως αποδεκτό επίσης, ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο, μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, και η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Κάνοντας αλλαγές στη δίαιτα για τη μείωση της χοληστερόλης σας είναι, συνεπώς, δυνητικά ωφέλιμο για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Με τη συμμετοχή σας θα καταφέρετε να υιοθετήσετε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες για σας και την οικογένειά σας, ενώ ταυτόχρονα θα λάβετε πρακτικές συμβουλές για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και την επίτευξη ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μία ομάδα ειδικών (ιατρών και διαιτολόγων) θα πλαισιώσει την προσπάθεια σας και θα σας καθοδηγήσει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της χοληστερίνης σας και να πραγματοποιήσετε την αλλαγή στον τρόπο ζωής.

Στόχος της πρόσκλησης αυτής είναι η συγκέντρωση επαρκούς δείγματος 100 ανθρώπων, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 12 εβδομάδες, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 2015.

Για την ορθή υλοποίηση του προγράμματος είναι απαραίτητη η συμμετοχή ανθρώπων, οι οποίοι να καλύπτουν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Άνδρες και γυναίκες >45 ετών, αλλά <70 ετών.
  • Η ολική χοληστερόλη >200 έως 250 mg/dL.
  • Συστολική αρτηριακή πίεση <160 mmHg.

Οι υποχρεώσεις των ενδιαφερόμενων ανθρώπων θα είναι:

  • Η τακτική παρακολούθηση για τις πρώτες 6 εβδομάδες του προγράμματος (δωρεάν παρακολούθηση από ιατρό/ διαιτολόγο).
  • Οι συναντήσεις θα διεξάγονται σε προκαθορισμένες ώρες και μέρες, με στόχο τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, αλλά διατήρησης του βάρους τους σταθερού για τις 12 εβδομάδες.

Η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα θα είναι ανώνυμη και εθελοντική, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση, οι αιματολογικές εξετάσεις θα είναι δωρεάν, ομοίως και η παρακολούθηση από ιατρό και διαιτολόγο για 12 εβδομάδες και ανά πάσα στιγμή θα έχετε την ελευθερία απόσυρσης, χωρίς καμιά περαιτέρω υποχρέωση.

 

Εάν τα παραπάνω σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και θέλετε να συμμετέχετε επικοινωνήστε μέχρι τις 22.02.2015 πατώντας εδώ ή στο τηλέφωνο 211.40.43.273.

 

Συνεργάτης προγράμματος:

Γιάννης Δημακόπουλος, MSc, PhDc.

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος | Yποψήφιος Διδάκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Υπεύθυνη Προγράμματος:

Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος | Επιστημονικός Συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος:

Δρ. Αντώνης Ζαμπέλας

Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών |  Πρόεδρος Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου.

ESPA