7 διατροφικοί μύθοι

Δίαιτες εξπρέςΑπεικόνιση χέρια με πιρούνι

Δεν είναι ασύνηθες να βρει κανείς δίαιτες που υπόσχονται ταχύτατη απώλεια βάρους. Πολλοί μπαίνουν στο πειρασμό να τις ακολουθήσουν, και δεν είναι απίθανο να χάσουν βάρος στην αρχή. Η αλήθεια είναι όμως πως τέτοιες δίαιτες πιο πολύ κακό κάνουν παρά καλό. Στις περιπτώσεις αυτές η απότομη απώλεια βάρους είναι αποτέλεσμα είτε δραματικής μείωσης της ποσότητας είτε αποκλεισμού συγκεκριμένων τροφών. Μια τέτοια μείωση ωστόσο δύσκολα διατηρείται. Πιο πεινασμένοι παρά ποτέ οι περισσότεροι αρχίζουν πάλι να τρώνε πολύ, συνήθως βάζοντας πιο πολλά κιλά από αυτά που έχασαν. Επίσης η διατροφική αξία ενός τέτοιου προγράμματος είναι φτωχή. Το βάρος που είναι υγιές να χάσει κανείς εβδομαδιαία είναι συγκεκριμένο και δεν πρέπει να το ξεπερνάμε. Μια ισορροπημένη δίαιτα υψηλής διατροφικής αξίας είναι προτιμότερη και θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος και να το διατηρήσουμε.

Τα λιπαρά παχαίνουν

Ένα κοινό μοτίβο με αυτούς τους μύθους είναι πως ισχύουν για μια συγκεκριμένη ποσότητα και πάνω, αλλά όχι για μικρότερε ποσότητες. Αυτό είναι αλήθεια και με τα λιπαρά. Είναι λάθος να τα αποκλείσετέ τελείως από τη διατροφή σας. Παρόλα αυτά πρέπει να αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα. Επίσης τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά μπορεί να περιέχουν περισσότερα σάκχαρα, επομένως πρέπει να ελέγχουμε τις θερμίδες αλλά και τα θρεπτικά συστατικά τους γενικά.

Η χορτοφαγία είναι η λύση

Οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι πολύ δημοφιλείς στις μέρες μας και ισχύει πως συνδέονται με χαμηλότερο σωματικό βάρος. Ωστόσο οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι θερμίδες ισχύουν και εδώ όπως και στις άλλες δίαιτες. Για παράδειγμα η σοκολάτα θα μπορούσε να είναι μέρος μιας χορτοφαγικής δίαιτας, αλλά αν κυριαρχεί στη διατροφή μας τα οφέλη της χορτοφαγίας ακυρώνονται. Επιβάλλεται λοιπόν να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Τέλος πρέπει να εξασφαλίσουμε πως στη χορτοφαγική δίαιτα μας περιέχονται όλες οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στις κατάλληλες ποσότητες.

Ελληνικό ΦαγητόΓια να αδυνατίσω θα τρώω μια φορά τη μέρα μόνο

Επικρατεί μια λανθασμένη αντίληψη πως ένα γεύμα την ημέρα αντί για τρία μας βοηθά να χάσουμε βάρος. Η ιδέα αυτή όμως δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του σώματός μας για θρεπτικές ουσίες και ενέργεια. Ένα γεύμα την ημέρα έχει σαν συνέπεια να νοιώθει κανείς πεινασμένος το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας. Θα ήταν απίθανο το πρόγραμμα αυτό να διατηρηθεί επί μακρόν. Ενώ παραμονεύει ο κίνδυνος να απορρυθμιστεί η γλυκόζη στο αίμα.

Ποτέ δεν πρέπει να τρώμε μεταξύ των κυρίως γευμάτων

Όπως σημειώσαμε και πιο πάνω δεν ωφελεί να τρώμε μια φορά τη μέρα, και είναι καλύτερο να τρώμε τουλάχιστον τρεις. Τα γεύματα μεταξύ των κυρίως γευμάτων έχουν κακή φήμη αφού συνήθως τότε επιλέγουμε να φάμε σνακ με πολλές θερμίδες. Όμως και εδώ είναι οι θερμίδες που κάνουν τη διαφορά. Αν κανείς ρυθμίζει τις ποσότητες, τις θερμίδες, τις θρεπτικές ουσίες και τις ώρες της ημέρας τις οποίες τρώει, τότε πέντε ημερήσια γεύματα μπορεί να είναι καλύτερα από τρία.

Ποτέ μη τρώτε μετά το δείπνο

Ειδικά αυτοί που τρώνε δείπνο νωρίς, αλλά όχι μόνο,  ίσως νοιώσουν πείνα πριν πάνε για ύπνο. Δεν είναι απαραίτητα κακό να ενδώσουμε σε αυτή. Κακό θα ήταν να το παρακάνουμε στη ποσότητα. Αν νοιώθετε πως πρέπει να φάτε κάτι προτιμήστε ένα φρούτο.

Δίαιτα χωρίς υδατάνθρακεςΥδατάνθρακες

Όπως και όλα τα άλλα έτσι και οι υδατάνθρακες δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν τελείως από τη διατροφή σας. Αντίθετα μπορούν να είναι μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας αρκεί να τους καταναλώνουμε με φρόνηση. Αυτό σημαίνει να προσέχουμε τις θερμίδες και να  προτιμούμε τους υδατάνθρακες ολικής άλεσης από τους επεξεργασμένους.

ESPA