Διαταραχές λήψης τροφής

Διαταραχές λήψης τροφής

Οι διαταραχές λήψης τροφής σχετίζονται με σημαντικές διατροφικές και ψυχολογικές επιπλοκές. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, μπορούν να οριστούν ως συνεχής διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς ή συμπεριφοράς που αφορά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, η οποία επηρεάζει σημαντικά τη  σωματική υγεία και τη ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα του ατόμου.

Συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής: συχνή ζύγιση, άσκηση με σκοπό τη μείωση του βάρους, αποφυγή κοινωνικών γεγονότων για να αποφευχθούν γεύματα, διαρκής απασχόληση με την εικόνα του σώματος, σημαντική αλλαγή στο σωματικό βάρος που δεν σχετίζεται με πρόβλημα υγείας, επισκέψεις στο μπάνιο έπειτα από γεύματα, συχνά συμπτώματα πρηξίματος ή πόνου στο στομάχι έπειτα από γεύμα ή σνακ, αυξημένη χρήση συμπληρωμάτων, διουρητικών, κ.α..

Διαταραχές λήψης τροφής περιλαμβάνουν την ανορεξία, τη βουλιμία καθώς και τις διαταραχές λήψης τροφής που δεν κατατάσσονται διαφορετικά (EDNOS – eating disorders not otherwise specified). Σκοπός της υπηρεσίας είναι η συνεργασία με το άτομο, στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής προσέγγισης, για την ομαλοποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και  η προαγωγή υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Η υπηρεσία απευθύνεται σε άτομα:

  • Που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή λήψης τροφής.
ESPA