Διαβήτης (Ι, ΙΙ)

diabetes

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος η οποία προκαλεί την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Υπάρχουν δυο τύποι σακχαρώδη διαβήτη, τύπου Ι και τύπου ΙΙ. Ο διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται συνήθως πριν από τα 40 έτη, συχνά κατά την εφηβεία. Σε αυτόν τον τύπο η παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα έχει σταματήσει. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να λειτουργήσει φυσιολογικά ή τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη αποτελεσματικά, το οποίο ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Στο διαβήτη τύπου Ι η ινσουλίνη αντικαθίσταται με ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή ή μέσω αντλίας ινσουλίνης. Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, μέσω της πέψης, παρέχουν γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη καθώς δίνει ενέργεια. Σκοπός της υπηρεσίας για άτομα με διαβήτη τύπου Ι είναι να τα εκπαιδεύσει έτσι ώστε να εξισορροπήσουν το φαγητό τους με τις δόσεις ινσουλίνης, Κατά συνέπεια η γλυκόζη στο αίμα να παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα και να υπάρχουν λιγότερες υπο- και υπεργλυκαιμίες.

Στο διαβήτη τύπου ΙΙ τα συμπτώματα δεν είναι πάντα τόσο εμφανή καθώς η νόσος αναπτύσσεται σταδιακά με τα χρόνια. Ενώ, ακόμη και αν κάποιος νιώθει υγιής μπορεί να έχει υψηλότερα των φυσιολογικών επίπεδα γλυκόζης (προ-διαβήτης) και να έχει αυξημένο ρίσκο εμφάνισης της νόσου. Για αυτό το λόγο στο διαβήτη τύπου ΙΙ η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική όπως και η θεραπεία. Σκοπός της υπηρεσίας για άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ ή προ-διαβήτη είναι να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές στη διατροφή τους ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Απώτερος στόχος είναι η μείωση του ρίσκου εμφάνισης της νόσου ή  η επιβράδυνση της εξέλιξης της.

Η υπηρεσία απευθύνεται σε άτομα:

  • Που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι.
  • Που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, είτε λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή είτε όχι.
  • Που έχουν διαγνωστεί πως βρίσκονται σε στάδιο προ-διαβήτη αλλά ακόμη δεν έχουν εμφανίσει την πλήρη νόσο.
  • Που έχουν ενημερωθεί από τον ιατρό τους ότι έχουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης της νόσου στο μέλλον και θα ήθελαν να θωρακίσουν την υγεία τους και μέσω αλλαγών στις διατροφικές τους συνήθειες.
Διαβήτης
ESPA