Διαβήτης και δυσανοχή στη γλυκόζη

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια πάθηση κατά την οποία η ποσότητα της γλυκόζης στην κυκλοφορία είναι ανεβασμένη γιατί το σώμα δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κατάλληλα. Αυτό συμβαίνει διότι το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη, ή αρκετή ινσουλίνη, για να βοηθήσει τη γλυκόζη να εισέλθει στα σωματικά σας κύτταρα ή η ινσουλίνη που παράγεται δεν λειτουργεί σωστά.

Ινσουλίνη, τι είναι; Τα συμπτώματα του διαβήτη.

Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για τη ζωή. Είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα όπου χρησιμοποιείται ως καύσιμο από το σώμα. Τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη, αν δεν παρακολουθείται, είναι αυξημένη δίψα, συχνοουρία – κυρίως τη νύχτα, κούραση, απώλεια βάρους, φαγούρα στα γεννητικά όργανα ή συχνά επεισόδια στοματίτιδας, αργή επούλωση πληγών και θολή όραση.

Γλυκόζη

Η γλυκόζη προέρχεται από την πέψη των υδατανθράκων. Επίσης παράγεται στο συκώτι. Υδατάνθρακες υπάρχουν σε διάφορα τρόφιμα και ποτά, τα οποία είναι αμυλούχα τρόφιμα όπως το ψωμί, οι πατάτες και το ρύζι καθώς και τα φρούτα, μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα, η ζάχαρη και τα γλυκά.

Τύποι διαβήτη

Ο διαβήτης αναπτύσσεται όταν η γλυκόζη δεν είναι δυνατό να εισέλθει στα σωματικά σας κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Αυτό συμβαίνει διότι…

Διαβήτης Τύπου 1Εικόνα 1

Δεν υπάρχει κλειδί (ινσουλίνη) για να ξεκλειδώσει την πόρτα στα κύτταρα όπως συμβαίνει στο διαβήτη τύπου Ι ή αλλιώς νενανικό διαβήτη.


Διαβήτης Τύπου 2Εικόνα 2

…ή το κλειδί (ινσουλίνη) δεν μπορεί να ξεκλειδώσει την πόρτα καλά

ή/και …το κλειδί (ινσουλίνη) είναι εκεί αλλά η κλειδαριά δεν δουλεύει σωστά όπως συμβαίνει στο διαβήτη τύπου ΙΙ.

Δυσανοχή στη γλυκόζη (Προ-διαβήτης)

Αυτό είναι ένα στάδιο πριν το διαβήτη και παρουσιάζεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι ανώτερα των φυσιολογικών αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να διαγνωστείτε με διαβήτη. Όπως και στο διαβήτης η γλυκόζη στο αίμα είναι ανεβασμένη και το σώμα σας δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σωστά. Αυτό συμβαίνει γιατί το πάγκρεας σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή επειδή η ινσουλίνη που παράγεται δεν λειτουργεί σωστά (αντίσταση στην ινσουλίνη). Η ινσουλίνη βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα σας όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Άνθρωποι με δυσανοχή στη γλυκόζη έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης φαίνεται πως η δυσανοχή στη γλυκόζη αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τι να κάνετε

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως αν έχετε διαγνωστεί με δυσανοχή στη γλυκόζη τότε υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να πάρετε ώστε να καθυστερήσετε την εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ ή προβλημάτων στην καρδιά σας. Με τις κατάλληλες αλλαγές η γλυκόζη στο αίμα σας μπορεί ακόμα και να επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα. Οι αλλαγές αυτές είναι:

  1. Η απόκτηση και διατήρηση φυσιολογικού βάρους.
  2. Η ισορροπημένη διατροφή και
  3. Η άσκηση.

Προσαρμογή από: Diabetes UK

ESPA