Ελαιόλαδο και υγεία της καρδιάς

Το ελαιόλαδο, σημαντικό συστατικό της μεσογειακής δίαιτας ενδέχεται να ωφελεί αυτούς που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποιας μορφής καρδιοαγγειακή πάθηση. Προτού συνεχίσουμε ας ξεκαθαρίσουμε τους τύπους Ελαιόλαδο και ελιέςελαιόλαδου που καταναλώνονται συνηθέστερα. Το λάδι που παράγεται πιέζοντας ώριμους καρπούς ελιάς λέγεται παρθένο ελαιόλαδο. Οι πιο καλές ποιότητες του οποίου απαρτίζουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ο τρίτος τύπος είναι το κοινό ελαιόλαδο. Το τελευταίο είναι μίγμα παρθένου και επεξεργασμένου, και υπολείπεται σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συνθετικά καθώς και φυτοχημικά. Το πυρηνέλαιο είναι το λάδι που έχει μείνει στο πολτό που με τη σειρά του έμεινε μετά τη πρώτη πίεση των καρπών ελιάς.

Η μελέτη, μέρος της PREDIMED,  που παρουσιάζεται εδώ βασίζεται στην υπόθεση ότι το ελαιόλαδο ωφελεί τους ανθρώπους με το μεγαλύτερο ρίσκο να παρουσιάσουν κάποια καρδιοαγγειακή πάθηση ενώ παράλληλα σχετίζεται με το μειωμένο ρίσκο εμφάνισης τέτοιων παθήσεων καθώς και με τη θνησιμότητα στο συγκεκριμένο πληθυσμό.

Στο δείγμα συμμετείχαν 7,216 άνθρωποι με υψηλό ρίσκο καρδιαγγειακών. Ήταν είτε γυναίκες μεταξύ ηλικιών 60 με 80, είτε άντρες 55 με 80 χρονών. Όλοι χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Στη μία ομάδα ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα με συμπλήρωμα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, στη δεύτερη μεσογειακή με μικτούς ξηρούς καρπούς και στη τρίτη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά.

ΒΑκαθάριστες Ελιέςρέθηκε πως όσο περισσότερο το καταναλώμενο ελαιόλαδο τόσο χαμηλότερο το ρίσκο καρδιοαγγειακών ή θνησιμότητας στο πληθυσμό. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Για κάθε επιπλέον κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου το ρίσκο καρδιαγγειακού επεισοδίου έπεφτε κατά 10%. Δεν συνέβη το ίδιο με το κοινό ελαιόλαδο.

Οι λόγοι που η κατανάλωση ελαιόλαδου έχει αυτά τα οφέλη για την υγεία μάλλον πρέπει να αποδοθεί στην αντιφλεγμονώδη και αθηρωματική δράση του. Είναι πιθανό πως περιορίζει την οξειδωτική πίεση και διευκολύνει την ενδοθηλιακή λειτουργεία. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο επηρεάζει τους παράγοντες ρίσκου καρδιακών παθήσεων: βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, την αντίσταση στην ινσουλίνη και το γλυκαιμικό έλεγχο, ρίχνει τη αρτηριακή πίεση και σχετίζεται αρνητικά με την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Η σχέση μεταξύ ελαιόλαδου και συνολικής θνησιμότητας δεν ήταν ξεκάθαρη.

 

Πηγή

Guasch-Ferre M, Hu F.B., Martinez-Gonzalez M.A. et al (2014) Olive oil intake and risk of cardiovascular disease and mortality in the PREDIMED Study, BMC Medicine, 12:78.

ESPA