Για ένα Πάσχα ζάχαρη

Πολλές φορές στο τέλος ενός γεύματος συνειδητοποιούμε ότι φάγαμε πιο πολύ απ’ότι έπρεπε. Που σημαίνει ότι ήμασταν χορτάτοι ώρα πριν σταματήσουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μας συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα; Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις.

Πολύχρωμα πασχαλινά αυγά

Το να «παρατρώμε» οδηγεί στην παχυσαρκία, και η κατανόηση των αιτίων του θα ‘ναι εποικοδομητική για να την αποφύγουμε. Από την άλλη υπάρχουν φαγητά που ευνοούν την αύξηση βάρους. Είναι αυτά με υψηλή συγκέντρωση σε λιπαρά και ζάχαρη και αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει αυτό. Επίσης, κάποιοι από εμάς στις διακοπές ενδέχεται να τρώμε περισσότερο.

Τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά και ζάχαρη ενεργοποιούν κάποιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση φαγητού. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε συγκριτικά την επίδρασή που έχουν «στην απόλαυση του φαγητού» όπως αυτή κωδικοποιείται στον εγκέφαλο. Η επίδραση της ζάχαρης ήταν ισχυρότερη. Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως λιπαρά και ζάχαρη δεν αλληλεπιδρούν για να κινητοποιήσουν μαζί αυτές τις ίδιες περιοχές.

Με το Πάσχα να είναι πλέον κοντά έχει αξία να απαριθμήσουμε μερικές συμβουλές για περιορισμό των γλυκών και των ζαχαρούχων τροφίμων γενικότερα.

 • Φάτε φαγητό και γλυκά αργά
  Παρατείνοντας τη διάρκεια του γεύματος απολαμβάνουμε το φαγητό καλύτερα ενώ καταφέρνουμε να χορτάσουμε τρώγοντας μικρότερη ποσότητα. Επιπλέον, είναι ευκολότερο να εντοπίσουμε το σημείο στο οποίο η όρεξή μας κορέστηκε, να σταματήσουμε σ’αυτό και να αποφύγουμε έτσι να «παραφάμε».
 • Περιμένετε για το επιδόρπιο
  Καλό θα’ταν να μην τρώτε επιδόρπιο αμέσως μετά το γεύμα. Αφήστε να περάσει λίγη ώρα και παρατηρείστε πόσο πραγματικά πεινάτε, αν πεινάτε. Αναρωτηθείτε θέλω πραγματικά να φάω επιδόρπιο ή το κάνω μηχανικά επειδή το’χω μπροστά μου. Μπορείτε να απολαύσετε ένα τσάι ή καφέ για να ελέγξετε αν όντως θέλετε να φάτε κάποιο γλυκό.  Συχνά διαπιστώνουμε ότι η επιθυμία μας μπορεί να εξασθενήσει μετά από λίγο.
 • Αποφύγετε τα ροφήματα με ζάχαρη
  Τέτοια είναι τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα ενεργειακά ποτά. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν δεν ισοφαρίζουν την πρόσληψη των θερμίδων τρώγοντας λιγότερο φαγητό. Οι χυμοί φρούτων δεν αποτελούν καλύτερη επιλογή. Ενώ περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, έχουν παρόμοια ποσότητα ζάχαρης καθώς και θερμίδες.
 • Προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα
  Η μαύρη περιέχει λιγότερη ζάχαρη σε σχέση με άλλους τύπους σοκολάτας. Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής δοκιμάσετε αντί για γλυκό να σερβίρετε φρέσκα φρούτα μαζί με μαύρη σοκολάτα.

 Πολύχρωμο πασχαλινό τραπέζι

 

Πηγές

Pan A, Hu FB, Effects of carbohydrates on satiety: differences between liquid and solid food, Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2011;14(4):385-390.

 

Stice E, Burger KS, Yokum S, Relative ability of fat and sugar tastes to activate reward, gustatory, and somatosensory regions, Am J Clin Nutr, 2013;98(6):1377-84.

ESPA