Καρύδια: ένας σύμμαχος υγείας

Τα καρύδια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας ενώ ξεχωρίζουν και για την ωραία τους γεύση.

Περιέχουν καλά λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα περιέχουν βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες, ωμέγα-3 λιπαρά, μαγνήσιο καθώς και άλλα συστατικά.

καρύδια

Μια πρόσφατη ανασκόπηση αναφέρει ότι μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερίνη κατά 7 mg/dL  την κακή LDL χοληστερίνη 5.5 mg/dL καθώς επίσης τα τριγλυκερίδια και την απολιποπρωτεΐνη-Β (μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς).

Επιπρόσθετα, περιέχει α-λινολεϊκό οξύ, ένα είδος ω-3 λιπαρού οξέος που συναντάται σε φυτικές πηγές. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν πως για κάθε γραμμάριο α-λινολεϊκού οξέος που καταναλώνουμε μπορεί να μειωθεί κατά 10% ο κίνδυνος θανάτου από νοσήματα της καρδιάς.

Το α-λινολεϊκό οξύ, μαζί με το μαγνήσιο και το αμινοξύ αργινίνη που περιέχονται στα καρύδια, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή η οποία με τη σειρά της μπορεί να σχετίζεται με τον διαβήτη, τα νοσήματα της καρδιάς, τη νόσο Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο.

Ενδείξεις υπάρχουν ακόμη και την καλή λειτουργία του εντέρου καθώς η κατανάλωση καρυδιών σε μελέτη φάνηκε να σχετίζεται με αύξηση των ευεργετικών βακτηρίων που περιέχονται σε αυτό.

Αν και περισσότερες μελέτες απαιτούνται για να ειπωθεί με μεγαλύτερη σιγουριά, η κατανάλωση καρυδιών φαίνεται να σχετίζεται και με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης κάποιων ειδών καρκίνου.

Το ίδιο ισχύει και για τον έλεγχο του βάρους, αν και περισσότερες μελέτες απαιτούνται, φαίνεται πως η κατανάλωση καρυδιών σχετίζεται με αυξημένο κορεσμό και μειωμένη πείνα, βοηθώντας στη μείωση του σωματικού βάρους – φυσικά όταν δεν γίνεται υπερβολή στην  κατανάλωση (όπως ισχύει για τα περισσότερο τρόφιμα!).

Ακόμη, η συντήρηση των καρυδιών είναι εύκολή, μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, μαζί με φρούτα, με γιαούρτι, στη σαλάτα ενώ μπορεί να προστεθεί και σε μπάρες καθώς και άλλα τρόφιμα.

7-8 ολόκληρα καρύδια περιέχουν:

  • 185 Θερμίδες
  • 18.5 γρ. Λίπος
  • 4.3 γρ. Πρωτεΐνη
  • 3.9 γρ. Υδατάνθρακες
  • 0.7 γρ. Σάκχαρα
  • 1.9 γρ. Φυτικές ίνες
  • 44.8 mg Μαγνήσιο

ESPA