Κουλούρι Θεσσαλονίκης: ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα αγαπημένο πρωινό για πολλούς από εμάς. Είναι νόστιμο, τραγανό και πολύ εύκολο να το προμηθευτούμε από κάποιο κατάστημα μαζί με τον καφέ μας. Ειδικά αν είναι ζεστό η γεύση του και η ικανοποίηση που προσφέρει απογειώνονται.

Γνωρίζουμε όμως τι περιέχει και κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει το σωματικό μας βάρος;

Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ισοδυναμεί με 3 φέτες ψωμί ενώ περιέχει σουσάμι, ελαιόλαδο καθώς και ζάχαρη. Σκέτο περιέχει περίπου 300 θερμίδες ενώ όταν προστεθεί τυρί κρέμα ή και κάποιο αλλαντικό, μπορεί να φτάσει έως και τις 500 θερμίδες. Ενώ υπάρχουν και γλυκές παραλλαγές του που είναι εξίσου πλούσιες σε θερμίδες.

Τα λεπτά και τραγανά κουλούρια Θεσσαλονίκης, παρόλο που δεν τους φαίνεται, περιέχουν την ίδια ποσότητα υλικών και ζυγίζουν σχεδόν το ίδιο. Μάλιστα, τα κουλούρια που βλέπετε στις φωτογραφίες έχουν 5 γραμμάρια διαφορά (κοντά στα 100γρ. το ένα).

Όσον αφορά στην υγεία, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν εκείνοι που έχουν κάποια ευαισθησία με το σάκχαρο τους (π.χ. διαβητικοί, άνθρωποι με αντίσταση στην ινσουλίνη, κτλ.) καθώς, με βάση τα υλικά του, θα μπορούσε να εκτινάξει το σάκχαρο του αίματος.

Τι γίνεται όμως αν το κουλούρι είναι ολικής άλεσης;

Ενδεχομένως ναι, όμως όχι και σίγουρα. Κάθε κατάστημα/ φούρνος φτιάχνει τα κουλούρια με βάση τη δική του συνταγή. Έχοντας μιλήσει με αρκετούς ανθρώπους που έχουν φούρνο προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση. Κάποιοι βάζουν 100% ολικής άλεσης αλεύρι (σπάνιο) ενώ άλλοι 20% αλεύρι ολικής άλεσης για να πάρει και το αντίστοιχο χρώμα και 80% λευκό. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις το κουλούρι ολικής άλεσης μπορεί να περιέχει περισσότερη ζάχαρη για να είναι εξίσου νόστιμο.

Ακόμη, ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο κορεσμός που θα προσφέρουν δεν θα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και ίσως μας οδηγήσει στο να θέλουμε να φάμε κάτι πιο γρήγορα.

  • Φυσικά, το κουλούρι Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί μια απαγορευμένη τροφή.
  • Να γνωρίζουμε τα συστατικά των τροφών όμως είναι σημαντικό έτσι ώστε να κάνουμε καλύτερες επιλογές κάθε ημέρα και να προστατεύσουμε την υγεία μας.
  • Αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με άλλες στις οποίες προσφεύγουμε όταν είμαστε πολλές ώρες εκτός σπιτιού και θα φάμε κάτι.
  • Απολαύστε το κουλούρι Θεσσαλονίκης, όμως μην το έχετε ως το καθημερινό σας πρωινό. Υπάρχουν καλύτερες επιλογές.

ESPA