Ω-3 λιπαρά: οφέλη, ζωικές και φυτικές πηγές τους

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για βέλτιστη υγεία. Παίζουν καθοριστικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της υγείας της καρδιάς. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα οφέλη των ωμέγα-3, τα τρόφιμα που τα περιέχουν και τις επιπτώσεις στην υγεία.

Οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Μερικά από τα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν τη μείωση της φλεγμονής, τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, και την υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου (βελτιώνοντας τη γνωστική λειτουργία και μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους). Τα ωμέγα-3 μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης.

Πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Υπάρχουν τρεις τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA), εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) και άλφα-λινολεικό οξύ (ALA). Το EPA και το DHA βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος. Το ALA βρίσκεται σε φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια. Ενώ τόσο το EPA όσο και το DHA είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία, το ALA μετατρέπεται σε EPA και DHA στο σώμα, αλλά η διαδικασία μετατροπής δεν είναι πολύ αποτελεσματική (λιγότερο από 15%). Επομένως, συνιστάται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών ή η λήψη συμπληρώματος που περιέχει EPA και DHA.

Διαφορετικές πηγές ωμέγα-3 και οι επιπτώσεις τους στην υγεία

Ενώ τόσο οι φυτικές όσο και οι ζωικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων προσφέρουν πιθανά οφέλη για την υγεία, μπορεί να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο σώμα. Για παράδειγμα, οι πηγές ωμέγα-3 με βάση τα ψάρια έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ οι φυτικές πηγές ωμέγα-3 έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Επιπλέον, οι πηγές ωμέγα-3 με βάση τα ψάρια μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Τρόφιμο Είδος Ωμέγα-3 Περιεκτικότητα
Σπόροι Chia ALA 17,8 γρ./ 100γρ. τροφίμου
Λιναρόσπορος ALA 22,8 γρ./ 100γρ. τροφίμου
Σολομός EPA/DHA 1,9 mg/100γρ. τροφίμου
Σαρδέλες EPA/DHA 0,9 mg/100γρ. τροφίμου
Γαύρος EPA/DHA 2.0 mg/100γρ. τροφίμου
Ρέγγα EPA/DHA 2.0 mg/100γρ. τροφίμου
Σκουμπρί EPA/DHA 1.2 mg/100γρ. τροφίμου
Καρύδια ALA 9.1 γρ./ 100γρ. τροφίμου

Συμπληρώματα

Η κατανάλωση ωμέγα-3 από ολόκληρα τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια είναι προτιμότερη από τη λήψη συμπληρωμάτων. Εάν δεν μπορείτε να καταναλώνετε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής σας, η λήψη ενός συμπληρώματος ενδεχομένως να είναι ευεργετική. Τα ολόκληρα τρόφιμα παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αλλά και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, τα ολόκληρα τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν με τοξίνες, όπως ο υδράργυρος, από τα συμπληρώματα.

Ωστόσο, εάν δεν είναι εφικτή η λήψη επαρκών ωμέγα-3 μέσω τροφών, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική λύση. Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια αξιόπιστη μάρκα και να μιλήσετε με έναν τον ιατρό σας  και τον διατροφολόγο σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο σχήμα συμπληρωμάτων.

Ακόμη,  είναι απαραίτητο να επιλέξετε το σωστό συμπλήρωμα. Αναζητήστε ένα συμπλήρωμα που περιέχει EPA και DHA, καθώς αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί τύποι ωμέγα-3. Επιπλέον, φροντίστε να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας από μια αξιόπιστη πηγή για να εξασφαλίσετε καθαρότητα και ισχύ.

Εγκυμοσύνη και πρώιμη παιδική ηλικία

H κατανάλωση ωμέγα-3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης παιδικής ηλικίας μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη γνωστική λειτουργία. Το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ DHA είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτά τα στάδια, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες ενθαρρύνονται να καταναλώνουν τουλάχιστον 240-360γρ. ψαριών χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο την εβδομάδα για να αποκτήσουν επαρκή DHA. Επιπλέον, η συμπλήρωση με DHA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης παιδικής ηλικίας μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη γνωστική λειτουργία και συμπεριφορά στα παιδιά.

Σύγχρονος τρόπος ζωής και κατανάλωση λιπαρών

Η δυτική διατροφή έχει υψηλότερη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, η οποία αναλογία μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η αρθρίτιδα. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα φυτικά έλαια και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η τυπική δυτική διατροφή έχει αναλογία ω-6 προς ω-3 λιπαρών 15:1 ή μεγαλύτερη ενώ το ιδανικό θα ήταν 4:1 με σκοπό να έχουμε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και βέλτιστη υγεία.

Συμπέρασμα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ωμέγα-3 από λιπαρά ψάρια ή/ και φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στην υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ενώ και οι δύο πηγές ωμέγα-3 προσφέρουν οφέλη για την υγεία, μπορεί να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο σώμα. Εάν δεν μπορείτε να καταναλώσετε αρκετά ωμέγα-3 μέσω της διατροφής σας, η λήψη ενός συμπληρώματος ενδεχομένως να είναι ευεργετική, αλλά φροντίστε να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας που περιέχει EPA και DHA από μια αξιόπιστη πηγή.

ESPA