Παιδική παχυσαρκία και παρακολούθηση τηλεόρασης

Νήπια και τηλεόρασηΗ παχυσαρκία συνδέεται με αρκετές παθήσεις. Υπό αυτή την έννοια η αύξησή της παγκοσμίως αποτελεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Τα νούμερα αυτά δεν αφορούν μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά. Υπάρχει ανάγκη να ταυτοποιηθούν εκείνοι οι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο να γίνουμε παχύσαρκοι. Το άρθρο αυτό  βασίζεται σε μια ανάλυση μελετών πάνω στη σχέση της παιδικής παχυσαρκίας με την παρακολούθηση τηλεόρασης.

Η σχέση παρακολούθησης και παχυσαρκίας ποσοτικοποιήθηκε ως εξής : κάθε έξτρα ώρα παρακολούθησης την ημέρα οδηγεί σε αύξηση του ρίσκου παχυσαρκίας κατά 13%. Συγκεκριμένα για τα παιδιά, η παχυσαρκία και η παρακολούθηση τηλεόρασης συνδέονται γραμμικά. Δηλαδή όσο πιο πολύ βλέπει ένα παιδί τηλεόραση τόσο η πιθανότητα παχυσαρκίας αυξάνει. Η διαφορά στο ρίσκο ανάμεσα σε κορίτσια και αγόρια ήταν πολύ μικρή.

Παιδιά με βιντεοπαιχνίδια

Γιατί η παρακολούθηση τηλεόρασης αυξάνει το ενδεχόμενο εμφάνισης παχυσαρκίας; Υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις. Μία είναι πως αρκετά παιδιά τρώνε ενώ παρακολουθούν τηλεόραση. Όπως περιγράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, τρώγοντας μπροστά στην οθόνη τείνουμε να καταναλώνουμε πολύ περισσότερο φαγητό, μάλιστα το κάνουμε καταναλώνοντας τροφές υψηλής ενεργειακής πυκνότητας που για δεδομένη ποσότητα παχαίνουν περισσότερο.

Ένας άλλος λόγος είναι πως όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε μπροστά στην οθόνη τόσο λιγότερο αφιερώνουμε σε φυσική δραστηριότητα. Φαίνεται πως φυσική δραστηριότητα και τηλεόραση συνδέονται αρνητικά μεταξύ τους. Επιπροσθέτως, η παρακολούθηση τηλεόρασης φαίνεται να ευνοεί και την υιοθέτηση άλλων καθιστικών συμπεριφορών, όπως για παράδειγμα να παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια. Μια τρίτη εξήγηση είναι πως στα τηλεοπτικά περιλαμβάνονται και τα διαφημιστικά προγράμματα, κάποια από τα οποία διαφημίζουν φαγητά και έτσι αυξάνουν την όρεξη και επιδεινώνουν την υπερφαγία. Τέλος οι άνθρωποι γενικά αλλά και τα παιδιά ειδικά που παρακολουθούν τηλεόραση και παίζουν βιντεοπαιχνίδια με μεγάλη συχνότητα, μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο τους. Η απώλεια ύπνου επίσης συμβάλλει στην αυξημένη κατανάλωση φαγητού.

Περιορίζοντας την ώρα μπροστά στην οθόνη σε ένα ελάχιστο διάστημα και έχοντας κατά νου τους μηχανισμούς που περιγράψαμε παραπάνω μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

 

Πηγή

Gang Zhang, Lei Wu, Lingling Zhou, et al. (2015) Television watching and risk of childhood obesity: a meta-analysis, European Journal of Public Health, Epub ahead of print.

ESPA