Πώς να αξιολογείτε τις συμβουλές διατροφής

Σήμερα θα δούμε πώς μπορείτε να αξιολογήσετε διατροφικές συμβουλές. Έχοντας κατά νου τα παρακάτω σημεία θα αποφύγετε κακές ή ακόμη και επικίνδυνες συμβουλές πάνω σε θέματα διατροφής και δίαιτας.

Φρούτα και λαχανικά

Ειδικός ή «ειδικός»;

Το πρώτο βήμα στην αξιολόγηση διατροφικών συμβουλών είναι η αξιολόγηση του ειδικού με ή χωρίς εισαγωγικά ο οποίος τις δίνει. Έχει τα απαραίτητα προσόντα για να το κάνει; Και πώς το διαπιστώνουμε αυτό;Γνώση

Ένα κριτήριο είναι έχει τους απαραίτητους τίτλους σπουδών; Ως γνωστόν αυτοί απονέμονται μετά τη συμπλήρωση προγράμματος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο οποιοσδήποτε δίνει συμβουλές διατροφής ή σχεδιάζει διαιτητικά προγράμματα πρέπει να καταγράφει τα προσόντα του (τίτλους σπουδών). Επιπλέον, σε κάποιες χώρες οι επαγγελματίες της διατροφής είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν σε κάποιο συλλογικό όργανο. Οι οργανισμοί αυτοί επιθεωρούν τη ποιότητα σπουδών, θέτουν ένα κώδικα συμπεριφοράς για τους επαγγελματίες υγείας και εξασφαλίζουν την εφαρμογή αυτού του κώδικα. Ένας εγγεγραμμένος διατροφολόγος/διαιτολόγος δεσμεύεται από κανόνες και υπόκειται σε κυρώσεις αν παρεκκλίνει από αυτούς.

Αρκετές φορές διατροφικές συμβουλές μεταδίδονται από διασημότητες. Θα πρέπει να είσαστε πολύ επιφυλακτικοί για την ποιότητα των συμβουλών τους. Σε αντίθεση με τους διατροφολόγους και διαιτολόγους που έχουν τις γνώσεις (διαπιστωμένα) δεν χρειάζεται καν να συμμορφωθούν σε ένα συγκεκριμένο κώδικα παροχής υπηρεσιών γι’ αυτό είναι καλό να αναζητήσετε αλλού πληροφορίες για τη διατροφή.

ΣτοιχείαΣτοιχεία παρακαλώ

Πώς τεκμηριώνει ο συγγραφέας του ισχυρισμούς του; Συχνά οι τίτλοι άρθρων στοχεύουν στον εντυπωσιασμό που αυξάνει την επισκεψιμότητα. Συμφωνούν όμως τα στοιχεία με το τίτλο; Υπάρχουν στο τέλος καταγεγραμμένες πηγές που παραπέμπουν σε επιστημονικά άρθρα;

Επίσης πρέπει να αξιολογήσετε το δείγμα αν υπάρχει μελέτη στην οποία βασίζεται το άρθρο. Πόσοι ήταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη; Όσο περισσότεροι τόσο πιο αντιπροσωπευτικά τα στοιχεία. Ποιες ηλιακές ομάδες αντιπροσωπεύονται; Συμμετείχαν και άνδρες και γυναίκες; Παιδιά; Γνωρίζοντας το δείγμα μπορούμε να ελέγξουμε αν μας αφορούν ή όχι.

Ευχαριστώ δε θα πάρω

Ας καταγράψουμε εδώ ορισμένους λανθασμένους ισχυρισμούς οι οποίοι απαντώνται συχνά στα ΜΜΕ. Αν τους συναντήσετε πρέπει να ξέρετε πως οι συμβουλές που τους ακολουθούν είναι πιθανότατα αναποτελεσματικές ή ακόμα και βλαβερές.

The Fad DietΧάστε πολύ βάρος γρήγορα

Το σώμα μας μπορεί να χάσει συγκεκριμένο βάρος ανά εβδομάδα, οι δραματικές αλλαγές στο βάρος δεν είναι ρεαλιστικές. Και όταν συμβούν είναι εις βάρος της υγείας μας αλλά και της διατήρησης υγειούς σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα.

Τρώτε μια φορά την ημέρα

Μια τέτοια δίαιτα υποτιμά τις ημερήσιες ενεργειακές μας ανάγκες καθώς και τον κίνδυνο απορρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης η πείνα θα υπονομεύσει την συνέχισή της.

Δίαιτες αποτοξίνωσης

Ενώ είναι δημοφιλείς δεν είναι απαραίτητες, συχνά προκαλούν ανεπάρκειες ενεργειακές και θρεπτικών συστατικών, και τέλος δεν έχουν και αποτέλεσμα.

Αναπαράσταση της Διατροφής

Δίαιτες που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν ιατρικές θεραπείες

Η διατροφή σπάνια λύνει μόνη της προβλήματα υγείας, μπορεί να έχει όμως συμπληρωματικό ρόλο. Το να αγνοούμε ιατρικές οδηγίες μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Μην τρώτε….(συγκεκριμένο φαγητό ή διατροφική ομάδα)

Τέτοιες δίαιτες συνήθως εξισώνουν την απουσία μιας τροφής ή μιας ομάδας τροφών με την απουσία θερμίδων. Αυτό είναι λάθος και πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος να μας λείψουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα.

Τρώτε μόνο τη τροφή Χ

Δίαιτες που υποστηρίζουν είτε τη κατανάλωση τροφών από μία διατροφική ομάδα είτε τη κυριαρχία ενός φαγητού πάνω στο πρόγραμμα διατροφής μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκειες σαν αυτές που περιγράψαμε παραπάνω. Είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για παιδιά αφού μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην ανάπτυξη.

Αντικαταστήστε το φαγητό με συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνεςΣυμπληρώματα Διατρογής ή Φρέσκια Σαλάτα

Συμπληρώματα και βιταμίνες μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιους αλλά πρέπει να τα παίρνει κανείς μόνο με σύσταση γιατρού ή φαρμακοποιού ή διαιτολόγου. Ποτέ μην τα αγοράζετε στο ίντερνετ και ποτέ μην παίρνεται παραπάνω από τη συνιστώμενη δόση.

Λίγη προσπάθεια μακροχρόνια αποτελέσματα

Πρέπει να έχετε συναντήσει δίαιτες που υπόσχονται να σας απαλλάξουν από το περιττό βάρος με ελάχιστη προσπάθεια από μέρους σας. Αυτό είναι μη ρεαλιστικό, και αν θέλετε να διατηρήσετε ένα υγειές σωματικό βάρος μακροπρόθεσμα, είναι απαραίτητο να κάνετε αλλαγές στο τρόπο ζωής σας.

Αγοράστε τα προϊόντα μου

Αν κάποιος λέει πως για να χάσετε βάρος πρέπει να αγοράσετε τα βιβλία του ή τα προϊόντα του τότε πρέπει να είστε επιφυλακτικός. Πρόκειται μάλλον για μια καμπάνια μάρκετινγκ παρά για αξιόπιστες διατροφικές συμβουλές.

Δίαιτες για να βελτιώσετε την εμφάνισή σας  

Πέρα και πάνω απ’ όλα το επίκεντρο μιας δίαιτας πρέπει να είναι η υγεία σας.

Δίαιτα πασπαρτού

Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές προτιμήσεις, βάρος, παθήσεις κτλ. Όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη όταν συντάσσεται ένα διαιτολόγιο. Δεν είναι δυνατό μια δίαιτα να είναι αποτελεσματική για όλους.

Ευελπιστώ πως το άρθρο θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις αναξιόπιστες συμβουλές διατροφής.

 

ESPA