Πως να ξεκινήσετε δίαιτα: 5 συμβουλές για δυνατό ξεκίνημα

Ημέρα 1η

Το να ξεκινήσουμε δίαιτα για να μειώσουμε το αυξημένο βάρος μας είναι ένας σημαντικός στόχος όμως παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει αυξημένο στρες καθώς περιλαμβάνει αλλαγές σε κάτι που κάνουμε πολλές φορές καθημερινά, να τρώμε και να πίνουμε.

Αν όμως, προσπαθήσετε να ξεκινήσετε με ψυχραιμία χωρίς να τα αλλάξετε όλα σε μια ημέρα θα καταφέρετε να ξεκινήσετε καλά.

Επιλέξτε τι μπορείτε να αλλάξετε στο σήμερα. Για παράδειγμα σκεφτείτε μια καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε για μεσημεριανό. Έτσι θα είναι η αρχή πιο ομαλή αλλά κυρίως θα έχετε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια.

Μην τα αλλάξετε όλα σε μια ημέρα.

Ημέρα 2η

Αισθανόμαστε ήδη ελαφρύτεροι, όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας. Τι πρώτες μέρες η πείνα σταδιακά αυξάνεται (ανάλογα και με την ένταση της προσπάθειας) και συνήθως ομαλοποιείται την 4η ή 5η μέρα που έχουμε ξεκινήσει.

Το να εξοικειωθούμε με την αίσθηση της πείνας, που ενδεχομένως είναι κάπως πρωτόγνωρο αίσθημα, έπειτα από μεγάλη περίοδο ασυδοσίας στο φαγητό, είναι προς όφελος μας. Μας διδάσκει ότι είναι ο τρόπος που ο οργανισμός μας «οργανώνει» την κατανάλωση φαγητού για εμάς (εφόσον είναι σε αποδεκτά επίπεδα) και θα πρέπει να μάθουμε να την αντιλαμβανόμαστε και να τη διαχειριζόμαστε με έναν ομαλό για τις ανάγκες μας τρόπο.

Ημέρα 3η

Δομή, όχι στέρηση.

Το να έχουμε δομή στη διατροφή μας έχει πολλές οπτικές γωνίες και είναι πολύ χρήσιμο σε όποια προσπάθεια και αν κάνουμε.

Για παράδειγμα, είναι αλλιώς γυρνώντας το βράδυ σπίτι από τη δουλειά κουρασμένοι να βάλουμε ένα πιάτο φαγητό και να κάτσουμε στο τραπέζι (έστω και αν φάμε μεγαλύτερη ποσότητα) και άλλο να κάνουμε επίθεση σε ότι φαγητό βρεθεί μπροστά μας χωρίς δομή. Στην πρώτη περίπτωση ακόμα και αν ξαναγεμίσουμε το πιάτο αργότερα θα έχουμε φάει καλύτερα και θα το έχουμε απολαύσει περισσότερο. Η διαφορά μεταξύ των δυο επιλογών διαχείρισης του φαγητού συνήθως είναι λίγα λεπτά υπόθεση. Αυτό που διαφέρει είναι η έλλειψη δομής.

Είναι αλλιώς σε μια ταβέρνα ή σε ένα τραπέζι στο σπίτι ή σε ένα γεύμα με μπουφέ να φτιάξουμε πρώτα το πιάτο μας με βάση το τι θέλουμε να φάμε καθώς και τι θα μας χορτάσει και όχι με βάση τη διαθεσιμότητα του φαγητού και το πόσο πολύ πεινάμε. Ακόμα και αν προσθέσουμε επιπλέον φαγητό στη συνέχεια ή/και δεν έχουμε κάνει τις καλύτερες επιλογές (δεν αλλάζουν όλα σε μια ημέρα!) θα το έχουμε διαχειριστεί καλύτερα και θα νιώθουμε καλύτερα.

Είναι αλλιώς όταν δεν έχουμε καταφέρει να μαγειρέψουμε στο σπίτι και θα είμαστε στην εργασία μας για πολλές ώρες να διαθέσουμε 2 λεπτά χρόνο να σκεφτούμε τι επιλογή θα κάνουμε στο μεσημεριανό μας γεύμα (απ’ έξω) πριν (τονίζω πριν!) έρθει η ώρα να φάμε και έχουμε ήδη πεινάσει πολύ.

Είναι αλλιώς να έχουμε δομή. Αυτό δεν σημαίνει στέρηση. Σημαίνει καλύτερη διαχείριση όμως και απόλαυση του φαγητού με δομή!

Ημέρα 4η

Απλώς συνεχίστε! Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο και εύκολο, όμως δεν είναι τίποτα από τα δυο. Το να συνεχίζουμε να έχουμε δομή και όρια (δηλαδή να εφαρμόζουμε μια διαφορετική από τη συνηθισμένη ρουτίνας μας) στο φαγητό απαιτεί «ενέργεια» από μας, τόσο συναισθηματική όσο και πρακτική.

Συνήθως (τονίζω το συνήθως) η Πέμπτη (η τέταρτη μέρα της εβδομάδας δηλαδή) έχει χαρακτηριστικά που βοηθούν στο να παραμείνουμε συνεπείς. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι ακολουθεί Παρασκευή και Σ/Κ που συνήθως δεν είμαστε τόσο συνεπείς ή δεν είναι τόσο εύκολο να είμαστε.

Οπότε, το να αδράξουμε την ευκαιρία και «απλώς» να συνεχίσουμε είναι ιδιαίτερα σημαντική δεξιότητα στον αγώνα μας για καλύτερη υγεία.

Ημέρα 5η

Χρησιμοποιείστε όλη σας τη σοφία!

Το τέλος της εβδομάδας (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή) έχει συνήθως αρκετές προκλήσεις. Για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας τις συμβουλές που δόθηκαν τις προηγούμενες μέρες, οι εξής (δείτε τα προηγούμενα post):

  • Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα σε μια ημέρα (μην το ξεχνάμε!)
  • Είναι φυσιολογικό να έχουμε λίγη πείνα.
  • Δομή, όχι στέρηση.
  • Απλώς συνεχίστε!

Πέρα από προκλήσεις όμως έχει και ευκαιρίες, τις εξής:

  • Κάνετε πράγματα που προσφέρουν απόλαυση και δεν περιλαμβάνουν κατανάλωση φαγητού. Για παράδειγμα, μπορείτε να ακούσετε μουσική, να διαβάσετε μέρος ενός βιβλίου, να κάνετε μια βόλτα, να πάτε μια εκδρομή, να διαθέσετε χρόνο με την οικογένεια σας, να παίξετε κάποιο παιχνίδι, να δείτε μια ταινία, κτλ.
  • Να απολαύσετε, με δομή, κάποιο αγαπημένο σας φαγητό. Έχετε και περισσότερο χρόνο και περισσότερη διάθεση για αυτό, το Σαββατοκύριακο. Παρόλο που συχνά λέμε ότι απολαμβάνουμε το φαγητό και πως αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να το μετριάσουμε, συχνά τρώμε γρήγορα (ακόμα και αγαπημένα μας φαγητά) και δεν εστιάζουμε στην απόλαυση – η οποία δεν σχετίζεται απαραίτητα απόλυτα με την ποσότητα που θα φάμε!
  • Να αφιερώσετε 5-10 λεπτά για να οργανώσετε αδρά το φαγητό της επόμενης εβδομάδας, πότε θα μαγειρέψετε, για να προλάβετε το να σας βρει η επόμενη εβδομάδα πεινασμένο και χωρίς δομή.
  • Να φτιάξετε μια νέα συνταγή που σας έχει τραβήξει την προσοχή!

Καλή αρχή!

 

ESPA