Τρόφιμα και κορωνοϊός

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής με άτομο το οποίο φέρει τον ιό. Όταν αναπνέουμε, μιλάμε, φταρνιζόμαστε ή βήχουμε αποβάλλονται από το στόμα και τη μύτη σταγονίδια τα οποία εισπνέει κάποιος άλλος που βρίσκεται κοντά μας.

Πλύσιμο λαχανικών

Εναλλακτικά, ακόμα και αν κανείς δεν τα εισπνεύσει, τα σταγονίδια αυτά κινούνται προς τα κάτω και καταλήγουν σε επιφάνειες, όπως τραπέζια, συσκευές και άλλα αντικείμενα. Αν κάποιος αγγίξει αυτές τις επιφάνειες και ακολούθως το πρόσωπό του μπορεί να μολυνθεί από τον ιό. Αυτοί είναι οι δύο τρόποι μετάδοσης του κορωνοϊού που έχουμε διαπιστώσει ως τώρα.

Στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας στο χειρισμό τροφίμων και στην προετοιμασία του φαγητού ώστε να εμποδίσουμε τη μετάδοση του ιού. Παρακάτω θα εξετάσουμε ορισμένα σημεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλεια των τροφίμων.

Κίνδυνος μόλυνσης μέσω των τροφίμων

Όπως είδαμε και πιο πάνω μπορεί κανείς να «κολλήσει» τον ιό μέσω επαφής με φορέα ή μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια. Εδώ προκύπτει το ερώτημα τι γίνεται με τα τρόφιμα;

Σύμφωνα με τις ως τώρα εμπειρικές παρατηρήσεις δεν τεκμηριώνεται η μετάδοση του ιού από τρόφιμα στον άνθρωπο. Ακόμα γνωρίζουμε ότι ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί στα τρόφιμα. Φαίνεται, τουλάχιστον ως τώρα, ότι τα τρόφιμα δεν αποτελούν πηγή/φορέα λοίμωξης. Με άλλα λόγια η πιθανότητα να μολυνθείτε από την κατανάλωση ή το χειρισμό τροφίμων είναι πάρα πολύ μικρή.

Παρά την έλλειψη εμπειρικών δεδομένων και προκειμένου να παίρνουμε κάθε δυνατή προφύλαξη φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την αγορά τροφίμων καθώς και πριν και μετά το μαγείρεμα ή μετά τη παράδοση φαγητού από κατάστημα. Επιπροσθέτως όταν βρίσκεστε σε κάποιο κατάστημα τροφίμων κρατήστε την κατάλληλη  απόσταση από τους άλλους πελάτες, μην βάζετε τα χέρια σας στο πρόσωπο (μάτια, στόμα κλπ.) και φορέστε μάσκα.

Μάσκα

Επίσης φροντίστε για την υγιεινή της κουζίνας σας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αφαιρέστε και πετάξτε τις συσκευασίες από τα τρόφιμα που αγοράσατε ή σας παρέδωσαν.
  • Μαγειρέψτε σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 °C. Όπως ορίζει η υγιεινή πρακτική και προ κορωνοϊού.
  • Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά μπορείτε να τα πλένετε με νερό όπως και πριν την εμφάνιση του ιού.
  • Πλένετε τα μαγειρικά σκεύη με απορρυπαντικό και μην τα χρησιμοποιείτε σε διαφορετικά συστατικά τροφίμων.
  • Διατηρείτε τις επιφάνειες της κουζίνας και του ψυγείου καθαρές
  • Και φυσικά μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Ο ιός παραμένει μέχρι και 24 ώρες σε χαρτόνι και για αρκετές μέρες σε σκληρές επιφάνειες όπως πλαστικό ή χάλυβας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείαςδεν χρειάζεται να απολυμαίνετε τις συσκευασίες τροφίμων αλλά πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αφού τις χειριστείτε.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να τεκμηριώνουν ότι κάποιο τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου προλαμβάνει τη μετάδοση του κορωνοϊού ή θεραπεύει  την λοίμωξη από COVID-19.

ESPA