Οι παγίδες της νηστείας

Όσοι νηστεύουν την περίοδο πριν από το Πάσχα απέχουν από το κρέας, ακόμα και το ψάρι, και τα γαλακτοκομικά. Για πολλούς αυτή η αποχή συνεπάγεται και απώλεια βάρους κατά την ίδια περίοδο. Όμως η απουσία συγκεκριμένων τροφών από το διαιτολόγιό μας δεν σημαίνει αυτόματα πως θα αδυνατίσουμε. Αντίθετα για να χαθούν κιλά ή για να διατηρηθεί το βάρος πρέπει να έχετε κατά νου μεταξύ άλλων δύο σημαντικά σημεία, που αν αγνοήσετε ενδεχομένως να πάρετε αντί να χάσετε βάρος.

Πασχαλινό τραπέζι

Το αίσθημα κορεσμού

Το κρέας και τα γαλακτοκομικά μας χορταίνουν «ευκολότερα» από τα νηστήσιμα. Μοιραία και για να μην πεινάμε συνήθως καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο, για παράδειγμα τρώμε πολύ περισσότερο ψωμί. Έτσι οι μειωμένες θερμίδες από την αποχή από το κρέας αντισταθμίζονται ή και υπερκαλύπτονται από την αυξημένη ποσότητα νηστήσιμης τροφής.

Προσοχή στο λάδι

Τα δεύτερο σημείο αφορά στο λάδι. Το τελευταίο έχει αρκετές θερμίδες και συνοδεύει κατά κόρον νηστήσιμα φαγητά. Αν δεν ελέγξετε τη ποσότητα λαδιού είναι δύσκολο να ελέγξετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Λάδι

Τι μπορείτε να κάνετε:

 

  1. Πείνα φυγείν αδύνατον. Καταρχήν δεχθείτε πως αν σας ενδιαφέρει να χάσετε βάρος από τη νηστεία πρέπει να πεινάσετε και λίγο. Να το δεχθείτε σημαίνει να αντέξετε το αίσθημα της πείνας χωρίς να καταφύγετε στο φαγητό. Σε καμιά περίπτωση αυτή η πείνα δεν πρέπει να είναι υπερβολική, αυτό θα είχε αντίθετα αποτελέσματα. Αυτός που πεινάει πολύ γρήγορα παρατάει την προσπάθεια και το ρίχνει στο φαγητό συχνά τρώγοντας περισσότερο από πριν.
  2. Πότε σηκώνομαι από το τραπέζι. Μάθετε να ακούτε την πείνα σας. Το σώμα μας ειδοποιεί πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει. Γιατί πρέπει να κατανοεί κανείς πόσο πεινάει; Για να σταματήσει να τρώει ακριβώς στο κατάλληλο σημείο. Στο εν λόγω σημείο έχουμε φάει αρκετά ώστε να μην πεινάμε πλέον και ταυτόχρονα νοιώθουμε πως υπάρχει και λίγος χώρος για επιπλέον φαγητό. Είναι σωστό όταν αισθανόμαστε έτσι να σταματάμε να τρώμε. Βοηθά να θεωρήσουμε πως η πείνα μετριέται σε μια κλίμακα δέκα βαθμών. Το σημείο που αναφέραμε είναι ο έκτος βαθμός. Από τα σημεία 7 και μέχρι το 10 κανείς τρώει ενώ έχει χορτάσει, δηλαδή η κατανάλωση τροφής οδηγείται από το μυαλό και όχι από το στομάχι.
  3. Η κλίμακα κορεσμού. Προκειμένου να καταλάβετε στην πράξη τη λειτουργία της κλίμακας προσπαθήστε να τρώτε αργά. Αυτός είναι ένας τρόπος να «αντιληφθείτε» πότε περνάτε από τη μία διαβάθμιση της κλίμακας στην επόμενη. Για την ακρίβεια θα μπορούσατε κάποια στιγμή να σταματήσετε να τρώτε και να συγκεντρωθείτε στο στομάχι σας. Πεινάτε τότε όσο και ακριβώς πριν το γεύμα;
    Αν νομίζετε ότι σας οδηγεί το συναίσθημα να φάτε και άλλο περιμένετε 10 με 20 λεπτά. Συνήθως τότε αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε χορτάσει. Αν δεν νιώθετε χορτάτος/η φάτε λίγο ακόμα.
    Φροντίστε να πίνετε υγρά καθώς καμιά φορά η δίψα μπορεί να συγχέεται με πείνα. Να θυμάστε ότι το σώμα «πεινάει» περίπου κάθε 3-5 ώρες και τέλος μη νιώθετε την ανάγκη να αδειάσετε το πιάτο σας.
  4. Αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης. Προκειμένου να νιώθετε περισσότερο χορτάτοι με λιγότερη ποσότητα μπορείτε να καταναλώνετε προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν φυτικές ίνες. Οι ίνες ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού, δηλαδή μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι χωρίς να υπερκαταναλώνουμε φαγητό. Αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν το ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης όπως το μαύρο ρύζι, και κάποια δημητριακά πρωϊνού. Προτιμήστε προϊόντα με περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ανώτερη των 6 γραμμαρίων ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.
  5. Όσπρια. Προτιμήστε τα γιατί και αυτά περιέχουν φυτικές ίνες και άρα συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού. Εκτός αυτού διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου, βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης και τον περιορισμό της χοληστερίνης.
  6. Λαχανικά. Άλλη μια πηγή φυτικών ινών καθώς και βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Από τα λαχανικά μπορούμε να πάρουμε και ένα μέρος του ασβεστίου που «χάνουμε» από τα γαλακτοκομικά την περίοδο της νηστείας.
  7. Πρωτεΐνη. Το κρέας περιέχει πρωτεΐνη, και αυτός είναι ο λόγος που μας χορταίνει. Τη περίοδο της νηστείας μην παραλείψετε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη τέτοιες είναι τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί. Αποφύγετε όμως το τηγάνισμα και την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ξηρών καρπών.
  8. Καταναλώστε ψωμί με μέτρο, ακόμα και το μαύρο ή το πολύσπορο.
  9. Ελέγξτε την ποσότητα λαδιού. Καταναλώστε ελαιόλαδο με προσοχή στην ποσότητα που χρησιμοποιείτε.

Όσπρια και δημητριακά

Συγγραφέας, Γιάννης Δημακόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Το άρθρο αυτό αποτελεί αναδημοσίευση από το περιοδικό Plan Be που κυκλοφορεί μαζί με τον Ελεύθερο Τύπο αλλά και αυτοτελώς στα περίπτερα.

ESPA