Μπορεί η παχυσαρκία του συντρόφου να επηρεάσει και εσάς;

Πόσο επηρεάζουν οι άνθρωποι με τους οποίους ζούμε μαζί τις διατροφικές μας συνήθειες και τον υγιή τρόπο ζωής μας; Έχουμε δει στο παρελθόν ότι στα ζευγάρια οι τιμές του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του ενός και του άλλου Ευτυχισμένο Ζευγάρισυνδέονται θετικά. Δηλαδή όσο αυξάνεται/μειώνεται η μία τόσο αυξάνεται/μειώνεται η άλλη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ζευγάρια που ζουν για πολύ καιρό μαζί. Πιο κάτω περιγράφουμε αυτό το φαινόμενο πιο λεπτομερειακά.

Τι συμβαίνει με το ΔΜΣ;

Φαίνεται πως όταν ο ΔΜΣ του/της συντρόφου μας αλλάζει τότε μεταβάλλεται και ο δικός μας. Σε μια πρόσφατη μελέτη, αύξηση του ΔΜΣ του συντρόφου κατά μία μονάδα είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο ίδιος δείκτης κατά 0.1 στους άντρες και 0.15 στις γυναίκες. Στα ζευγάρια όπου και οι δυο ακολουθούσαν ανθυγιεινή δίαιτα η συσχέτιση ανάμεσα στις τιμές και τις μεταβολές του ΔΜΣ ήταν ισχυρότερη. Το αντίθετο ίσχυε για τα ζευγάρια που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή ή για τα ζευγάρια στα οποία η δίαιτα και ο τρόπος ζωής του ενός διέφερε από του άλλου. Το γεγονός πως έχουν όμοιες τιμές μάλλον δείχνει ότι συζώντας αναπτύσσονται συν το χρόνω κοινές συμπεριφορές. Κυρίως όμως κοινές διατροφικές συνήθειες. Παρόλα αυτά, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Στην ίδια μελέτη, για τα ζευγάρια στα οποία ο ένας από τους δύο κάπνιζε στην αρχή της μελέτης αλλά όχι και ο άλλος, παρατηρήθηκε ότι οι μεταβολές στο ΔΜΣ δεν ήταν μεταξύ τους ανάλογες. Εκτός αυτού όμως τα ζευγάρια των οποίων η συμπεριφορά απέκλινε όσον αφορά στο κάπνισμα, συνήθως είχαν και διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και διαφορές στο τρόπο ζωής που ακολουθούν.

Παχύσαρκο ΖευγάριΚαι η παχυσαρκία;

Όσοι από τους συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι ήταν πιθανότερο να έχουν και παχύσαρκους συντρόφους. Αυτό ίσχυε και στο ξεκίνημα της μελέτης αλλά και συν το χρόνω. Ένας άντρας μη παχύσαρκος, με σύζυγο η οποία έγινε παχύσαρκη κατά τη διάρκεια της μελέτης είχε 78% πιο πολύ πιθανότητα να γίνει και ο ίδιος παχύσαρκος σε σύγκριση το τι θα συνέβαινε αν η σύντροφος παρέμενε μη παχύσαρκη. Για τις γυναίκες η πιθανότητα ήταν 89% περισσότερο. Όταν για τον ίδιο άντρα η σύντροφος παρέμεινε παχύσαρκη ή έγινε μη παχύσαρκη κατά τη διάρκεια της μελέτης, αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά τη δική του κατάσταση.

Φάνηκε πως όταν τα μέλη ενός ζευγαριού διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη παρουσία ή μη παχυσαρκίας είναι και λιγότερο πιθανό να έχουν την ίδια υγιεινή συμπεριφορά. Ακόμα φαίνεται πως είναι και λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν ο ένας τη διατροφική συμπεριφορά του άλλου και να αποκτήσουν κοινές συνήθειες διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής. Από την άλλη μεριά σε ζευγάρια όπου και οι δυο έχουν ίδιες ή παρόμοιες τιμές ΔΜΣ και βάρους, φαίνεται πως η επίδραση του ενός στη συμπεριφορά του άλλου είναι μεγαλύτερη.

Η παχυσαρκία του συντρόφου μας, μας αφορά με τη στενή έννοια όπως είδαμε και πιο πάνω.

 

Πηγή

Cobb L.K., McAdams-DeMarco M.A., Gudzune K.A. et al. (2015) Changes in Body Mass index and obesity risk in married couples over 25 years, The ARIC cohort study, Am J Epid, Epub ahead of print.

 

 

ESPA