Νερό με ή χωρίς λεμόνι

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή θερμότητας από τον οργανισμό ή αλλιώς θερμογένεση, όπως γνωρίζουμε ήδη από το 1980. Από τότε οι επιστήμονες ψάχνουν στα τρόφιμα για συστατικά που θα μπορούσαν να επιδράσουν στη λειτουργία του συμπαθητικού. Υπάρχουν συστατικά που να διευκολύνουν τις  καύσεις του λίπους, και άρα να συμβάλλουν στη καταπολέμηση της παχυσαρκίας;

Η κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού νερό αυξάνει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και των συμπαθητικών νευρώνων στους μύες. Άρα, υποθέτει κανείς ότι η κατανάλωση νερού εντείνει τη θερμογένεση και ίσως να βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

Νερό με λεμόνι

Τι δείχνουν οι μελέτες

Πρώτη η ομάδα Boschmann, σε δείγμα που αποτελούνταν από άντρες και γυναίκες, διαπίστωσε ότι 30-90 λεπτά μετά τη κατανάλωση 0.5 λίτρου νερού οι καύσεις σε ηρεμία αυξήθηκαν κατά 30%. Με βάση αυτό το εύρημα θεωρήθηκε ότι η αύξηση της κατανάλωσης κατά 1.5 λίτρο την ημέρα αντιστοιχεί σε απώλεια 50 θερμίδων την ημέρα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε και σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, όπου 0.5 λίτρου νερού οδήγησε σε 24% αύξηση των καύσεων ηρεμίας 60 λεπτά μετά. Παρόμοια αποτελέσματα είχαμε και αλλού όμως δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι ότι η κατανάλωση νερού αυξάνει τις καύσεις.

Και αυτό γιατί σε άλλες μελέτες, όπου το νερό χρησιμοποιήθηκε ως ρόφημα ελέγχου, η επιρροή στις καύσεις ηρεμίας ήταν από μικρή έως καθόλου . Αυτή η ασυμφωνία μπορεί να οφείλεται στους διαφορετικούς τρόπους που υιοθετήθηκαν από τις σχετικές έρευνες όπως πχ στο πώς μετρήθηκαν οι καύσεις, τι είδους νερό χρησιμοποίησαν, κτλ.

Πρόσφατα μια μελέτη προσπάθησε να ρίξει περισσότερο φως στην πιθανή σχέση μεταξύ νερού και καύσεων. Έτσι, σε μια ομάδα 27 ατόμων δόθηκε τη μια μέρα να καταναλώσει ένα ποτήρι με 0.5 λίτρο νερό, και την άλλη να φέρει το ποτήρι με τον νερό έως τα χείλη αλλά να μην πιει καθόλου. Και τις δυο μέρες μετρήθηκε ο μεταβολισμός. Το συμπέρασμα ήταν ότι η κατανάλωση νερού δεν οδήγησε σε στατιστικά σημαντικές διαφορές στις καύσεις ηρεμίας.

Άρα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δεν φαίνεται η κατανάλωση νερού να αυξάνει την καύση του λίπους. Σημαίνει αυτό ότι δεν έχει σημασία πόσο νερό πίνουμε; Όχι.

Η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη

Το νερό μπορεί να μην αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού  όμως είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του. Παράδειγμα η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω της εφίδρωσης. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ενδείξεις από πρόσφατες μελέτες πως 1% αύξηση της κατανάλωσης νερού σχετίζεται με μικρότερη πρόσληψη θερμίδων συνολικά αλλά και ειδικά λίπους, κορεσμένου λίπους, ζάχαρης, αλατιού και χοληστερόλης από τα τρόφιμα.

Επαρκής κατανάλωση νερού σημαίνει περίπου 2 λίτρα την ημέρα για τους ενήλικες άντρες και 1.6 λίτρα την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες. Φυσικά, οι ανάγκες τροποποιούνται ανάλογα με παραμέτρους όπως το μέγεθος του σώματος, η ηλικία, η σωματική άσκηση και το κλίμα.

Αν προσθέσουμε λεμόνι;

Επιπρόσθετα, το λεμόνι δεν περιέχει κάποια ουσία που βοηθά στην καύση του λίπους και άρα οι επιδράσεις του νερού με λεμόνι στο μεταβολισμό μας είναι οι ταυτόσημες με εκείνες του σκέτου νερού!

Ποτήρια με νερό

Συγγραφέας, Γιάννης Δημακόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Το άρθρο αυτό αποτελεί αναδημοσίευση από το περιοδικό Plan Be που κυκλοφορεί μαζί με τον Ελεύθερο Τύπο αλλά και αυτοτελώς στα περίπτερα.

ESPA