Τα μυστικά της 14ης Φεβρουαρίου

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που προσφέρετε αγάπη και δώρα στον άνθρωπο που κρατά τα μυστικά της καρδιά σας. Γνωρίζετε όμως πως τα μυστικά για μια υγιή καρδιά είναι, μεταξύ άλλων, η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική φυσική δραστηριότητα;

Με αφορμή τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου προσφέρετε στο έτερον ήμισυ σας κάτι ξεχωριστό, που θα ενδυναμώνει και θα προστατεύει την υγεία της καρδιάς του. Σκεφτείτε πως να φροντίσετε καλύτερα και τη δική σας καρδιά. Η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία της καρδιάς σας. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε παρακάτω.

Ισορροπημένη διατροφή:

 • Αφιερώστε χρόνο για να επιλέξετε ένα βιβλίο, μια συναυλία ή μια θεατρική παρά-σταση και προσφέρετε το ως δώρο. Αποφύγετε ναΜπαλόνι σε σχήμα καρδιάςπροσφέρετε γλυκά.
 • Επιτρέψτε στον εαυτό σας περιστασιακές απολαύσεις – αν σας προσφέρουν γλυκά μπορείτε να τα καταναλώσετε μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή και να μοιραστείτε μερικά από αυτά με τον περίγυρο σας.
 • Το να μαγειρέψετε ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι αντί να βγείτε έξω για φαγητό είναι ένας έξυπνος τρόπος για να έχετε υπό τον έλεγχο σας την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσετε.
 • Αν αποφασίσετε να φάτε εκτός σπιτιού μοιραστείτε το φαγητό και φάτε όσο ακρι-βώς χρειάζεστε για να χορτάσετε. Πολλές φορές οι μερίδες στα εστιατόρια αρκούν για δυο άτομα. Αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλον και αυξήστε τη διάρκεια του γεύματος – θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την ποσότητα που θα καταναλώσετε.
 • Επιλέξτε ψάρι! Γνωρίζετε ότι για την καλή λειτουργία της καρδιάς θα πρέπει να τρώτε ψάρι δυο φορές την εβδομάδα; Προτιμήστε ψάρια όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, η γόπα, ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος.
 • Αποκτήστε μια νέα συνήθεια! Επιλέξτε ένα πράγμα που μπορείτε να βελτιώσετε στη διατροφή σας και βάλτε έξυπνους στόχους. Για παράδειγμα αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώτε κάθε ημέρα. Βάλτε ως στόχο να γεμίζετε το μισό πιάτο σας, στα κύρια γεύματα σας, με φρούτα και λαχανικά.
 • Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης. Περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες που προστατεύουν ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, το δια-βήτη και τις επιπλοκές του.
 • Μειώστε το αλάτι αντικαθιστώντας το με μπαχαρικά και μυρωδικά.
 • Η υποστήριξη από το περιβάλλον προκειμένου να ακολουθείτε ένα υγιεινό τρόπο ζωής είναι σημαντική. Αδράξτε την ευκαιρία και εκφράστε την αγάπη σας, συζητή-στε τρόπους για να βελτιώσετε το φαγητό και την υγεία σας. Με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκινήσετε να τρώτε μαζί συχνότερα μέσα στην εβδομάδα.

Φυσική δραστηριότητα:

 • Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προσφέρεται για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί. Οργανώστε μονοήμερη εκδρομή εκτός πόλης, Καρδιά σηκώνει βάρηκάντε μια δραστηριότητα που προ-σφέρει χαρά και απόλαυση και στους δυο.
 • Περπατήστε! 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς , στη ρύθμιση της πίεσης, στη μείωση του στρες και στη διαχείριση του βάρους σας.
 • Αν ο καιρός δεν είναι καλός για να βγείτε έξω ασκηθείτε σε εσωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες στη δουλειά, στο μετρό και στην πολυκατοικία σας. Βρείτε ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι από έγκυρες πηγές στο διαδίκτυ-ο.
 • Αν έχετε κατοικίδιο δείξτε του την αγάπη σας. Θυμηθείτε πως και εκείνο πρέπει να ασκείται καθημερινά. Εκμεταλλευτείτε το, γυμναστείτε και δεθείτε περισσότερο μαζί του.
 • Συζητήστε μορφές δραστηριότητας θα μπορούσατε να κάνετε μαζί με τον/ την σύντροφο σας και ξεκινήστε να γυμνάζεστε.

 

Πηγές:

Εθνικοί διατροφικοί οδηγοί

American Heart Association

American Dietetic Association

 

 

ESPA