Καρκίνος: κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας

Κόκκινο κρέαςΜια Oμάδα Εργασίας αποτελούμενη από 22 επιστήμονες από 10 χώρες συγκεντρώθηκαν στη Λυών της Γαλλίας (στο International Agency for Research on Cancer) προκειμένου να εξετάσουν την επίδραση της κατανάλωσης του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος στην καρκινογένεση. Η ομάδα για το σκοπό αυτό εξέτασε περισσότερες από 800 μελέτες οι οποίες αφορούσαν στη σχέση του καρκίνου και του κρέατος.

Κόκκινο είναι το κρέας από μυϊκό ιστό θηλαστικών, όπως μοσχάρι, χοιρινό, κατσίκι, άλογο και αρνί, το οποίο είναι μη επεξεργασμένο. Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει καπνιστεί ή είναι παστό ή έχει περάσει άλλες διαδικασίες με σκοπό τη βελτίωση της γεύσης του ή της συντήρησης του. Το κόκκινο κρέας έχει σίγουρα διατροφική αξία καθώς περιέχει πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, μέσα από το μαγείρεμα ενδεχομένως να δημιουργηθούν καρκινογόνες ουσίες, ενώ και μέσω της επεξεργασίας του κρέατος μπορεί να σχηματιστούν καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Τα δεδομένα αφορούσαν στην πλειοψηφία τους τη σχέση του κρέατος με τον καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε γενικές γραμμές η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου βρέθηκε πως συνδέεται θετικά με την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, σε σύγκριση με τη μειωμένη κατανάλωση. Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα για το επεξεργασμένο κρέας.

Βασιζόμενοι σε 10 από τις 800 μελέτες οι επιστήμονες κατάφεραν μια αριθμητική αποτύπωση της σχέσης του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και κρέατος. Τρώγοντας 100 γρ κόκκινου κρέατος την ημέρα το ρίσκο αυξάνει κατά 17%. Από την άλλη με 50 γρ επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως το ρίσκο αυξάνει κατά 18%.Επεξεργασμένο κρέας

Για άλλους τύπους καρκίνου, όπως ο παγκρεατικός και αυτός του προστάτη υπήρχαν ενδείξεις πως συνδέονται θετικά με τη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αν και απαιτείται επιπλέον έρευνα. Ακόμη υπάρχουν ενδείξεις πως το επεξεργασμένο κρέας φαίνεται πως συνδέεται με καρκίνο του στομάχου.

Η ομάδα κατέληξε πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να στηρίξουν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τη καρκινογένεση στους ανθρώπους. Δεν ισχύει το ίδιο για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, για το οποίο τα στοιχεία δεν ήταν το ίδιο ικανοποιητικά.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος κατηγοριοποιήθηκε στο Group 1 το οποίο περιλαμβάνει εκείνους του παράγοντες που είναι «καρκινογόνοι στους ανθρώπους». Αυτό αφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ταξινόμηση αυτή αντανακλά την αξιοπιστία των στοιχείων και όχι το ίδιο το επίπεδο του ρίσκου. Απ’ την άλλη η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θεωρήθηκε «πιθανώς καρκινογόνος για τους ανθρώπους» και ταξινομήθηκε στο Group 2A.

 

Πηγές

World Health Organization

IARC Monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans

ESPA