Ρόδι: οφέλη πέρα από την καλή τύχη!

Σπάμε ένα ρόδι για καλοτυχία όμως, πέρα από τύχη, μας προσφέρει αρκετά περισσότερα.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ενώ περιέχει και άλλες ευεργετικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες (για παράδειγμα ανθοκυανίνες και ταννίνες). Αυτές οι ουσίες βοηθούν στην προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και άρα προστατεύουν την υγεία και επιβραδύνουν τη γήρανση.

Ενώ το χρησιμοποιούμε κυρίως τις πρώτες μέρες του χρόνου ενώ βρίσκεται στην εποχή του από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι, κάποιες άλλες ουσίες που περιέχει το ρόδι (punicalagins) προστατεύουν ενάντια στη χρόνια φλεγμονή και προσφέρουν αντικαρκινική προστασία.

Το ρόδι περιέχει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όπως για παράδειγμα:

  • Κάλλιο (συμβάλλει στη μείωση της πίεσης, υπάρχει σε όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων).
  • Βιταμίνη C (πολλή σημαντική για την επούλωση των ιστών, έχει αντιοξειδωτική δράση και άρα προστατεύει ενάντια στα νοσήματα της καρδιάς και τον καρκίνο, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές, βοηθά στη σύνθεση L-καρνιτίνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, βοηθά στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών).
  • Φολικό οξύ (συμμετέχει στη σύνθεση DNA και RNA).
  • Μαγνήσιο (συμμετέχει σε περισσότερα από 300 βιοχημικά μονοπάτια ενζύμων που ρυθμίζουν πολλές διαφορετικές βιοχημικές διαδικασίες όπως η παραγωγή πρωτεϊνών, η λειτουργία των νεύρων και των μυών καθώς και τη ρύθμιση του σακχάρου και της πίεσης).

Διατροφικά στοιχεία

1 ρόδι (περίπου 250γρ.), περιέχει:

  • 208 θερμίδες
  • 4.2 γρ. πρωτεΐνης
  • 47 γρ. υδατάνθρακες
  • 10 γρ. φυτικές ίνες
  • 3 γρ. λίπος

Η θρεπτική ανάλυση αναφέρεται σε ολόκληρο ρόδι, και όχι σε χυμό ροδιού, που είναι πιο φτωχός σε βιταμίνες καθώς και φυτικές ίνες.

Δοκιμάστε να το προσθέσετε

  • Σε σαλάτα με πράσινα λαχανικά.
  • Σε σαλάτα με φακές και φέτα.
  • Σε πολίτικη σαλάτα (λάχανο, καρότα, πιπεριές, κτλ.).
  • Σε σαλάτα με πράσινα λαχανικά και πορτοκάλι.
  • Σε φρυγανισμένο ψωμί με κατίκι.
  • Σε porridge με φρούτα.
  • Ή ακόμα να το καταναλώσετε και σκέτο.

ESPA