Ζυγιστείτε περισσότερο για να αδυνατίσετε περισσότερο

Σε όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά στις μέρες μας, συνήθως προτείνεται μια «συνολική» προσέγγιση. Σ ’αυτή συνδυάζονται διαιτητικές προσαρμογές, άσκηση και συμπεριφορικές τεχνικές που στο-χο έχουν να τους βοηθήσουν να Σχεδιασμός και προετοιμασίααλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διατρέφονται. Η αυτοπαρακολούθηση είναι μια τέτοια τεχνική. Βασίζεται στην υπόθεση ότι περισσότερη αυτεπίγνωση θα μας οδηγήσει σε συμπεριφορές ευνοϊκές προς την απώλεια βάρους αρχικά, και διατήρησή του σε χαμηλότερο επίπεδο εν τέλει. Η ελπίδα είναι πως συνειδητοποιώντας πού βρίσκομαι και πού θέλω να πάω θα με κινητοποιήσει.

Όταν κάποιος παρακολουθεί το πόσο τρώει και πόσο ασκείται διευκολύνει την απώλεια και διατήρηση του βάρους του (παλ. άρθρο). Συμβαίνει όμως το ίδιο όταν μετράμε οι ίδιοι το βάρος μας; Η συμβατική γνώση είναι πως το συχνό ζύγισμα φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, για παράδειγμα μπορεί να αποκτήσει κανείς αρνητική γνώμη για την εικόνα του σώματός του. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι ακριβώς έτσι, και το τακτικό ζύγισμα μπορεί πράγματι να γίνει πολύτιμο εργαλείο στη διαχείριση του βάρους.

Οι πληροφορίες, όπως παρουσιάζονται εδώ, είναι βασισμένες σε μια επιθεώρηση μελετών που διε-ρευνούν το δεσμό ανάμεσα στη διαχείριση του βάρους και το ζύγισμα, όταν αυτό γίνεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Επίσης, εξετάζουν τί επίδραση μπορεί αυτό να έχει στην ψυχολογία του. Συνολικά 17 μελέτες συμπεριλήφθηκαν στην επιθεώρηση. Σ ’αυτές συμμετείχαν υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες οι οποίοι είχαν αναζητήσει Ζυγαριάβοήθεια προκειμένου να ρυθμίσουν το βάρος τους. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν λευκές γυναίκες μέσης ηλικίας, και γι’ αυτό κάποιες ομάδες του πληθυσμού είτε υποεκπροσωπούνται είτε δεν εκπροσωπούνται.

Σε πέντε από τις μελέτες της επιθεώρησης φάνηκε ότι το καθημερινό ζύγισμα ήταν αποτελεσματικότερο στο να βοηθά τους συμμετέχοντες να χάσουν και να διατηρήσουν βάρος. Σε δύο μελέτες το εβδομαδιαίο ζύγισμα είχε τα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ στη μελέτη από τους Vanwormer και συνεργάτες (2012) καθημερινό και εβδομαδιαίο τα πήγαν καλύτερα,στη μελέτη από τους Lally και συνεργάτες εβδομαδιαίο και μηνιαίο είχαν τα ίδια αποτελέσματα. Συνολικά οι 17 μελέτες έδειξαν ότι η καταγραφή του βάρους μας οδηγεί είτε:

  • Να αποφεύγουμε με επιτυχία να πάρουμε βάρος.
  • Να χάνουμε περισσότερο βάρος ή
  • Να περιορίζεται μια ενδεχόμενη ανάκτηση βάρους.

Φαίνεται πως το να ζυγιζόμαστε μόνοι μας μπορεί να μας επηρεάσει θετικά.

Ερωτηματικό

Προχωρώντας στο δεύτερο μέρος της επιθεώρησης δεν υπήρξαν στοιχεία που να δείχνουν πως η συχνή καταγραφή του σωματικού βάρους έχει αρνητικές συνέπειες στη ψυχολογία. Αντίθετα, όσο περισσότερες οι μετρήσεις τόσο πιο ικανοποιημένοι ένιωθαν οι συμμετέχοντες για την εμφάνισή τους και ακολουθούσαν το πρόγραμμα με όλο λιγότερες παρεκκλίσεις. Επίσης βελτιώθηκε η ικανότητα τους να αντισταθούν στο πειρασμό του να φάνε κι’ άλλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα υποχώρησαν και το ίδιο συνέβη στη τάση τους να «κολλάνε» σε ζητήματα βάρους και εικόνας του σώματος. Εν τέλει, οι συμμετέχοντες είδαν την αυτοπαρακολούθηση του βάρους τους ως κάτι εύκολο και χρήσιμο.

 

Δύο ερωτήματα που θα πρέπει να τεθούν στο μέλλον είναι μπορεί κανείς να ακολουθήσει πιστά ένα πρόγραμμα αυτοπαρακολούθησης για μακρό χρονικό διάστημα;  Είναι το καθημερινό ζύγισμα η καλύτερη στρατηγική;

 

Πηγή

Zheng Y, Klem ML, Sereika SM (2014) Self-weighing in weight management: a systematic literature review, Obesity, 23:256-265.

ESPA