Διατροφή για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Τι είναι η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs;

Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs εφαρμόζεται προσωρινά και είναι μια αρκετά περιοριστική διατροφή που αφορά σε ανθρώπους με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (σπαστική κολίτιδα).

Καθώς περιορίζονται πολλά τρόφιμα, σίγουρα δεν θα πρέπει να την ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις. Αποτελεί μια σύντομη διαδικασία ώστε να ανακαλύψετε ποια τρόφιμα ενδεχομένως σας δημιουργούν συμπτώματα.

Τι είναι τα FODMAPs και τι συμπτώματα μπορούν να προκαλέσουν;

Είναι ένα ακρωνύμιο, στα Αγγλικά, που αφορά κάποια είδη υδατανθράκων που όταν καταναλώνονται από ανθρώπους που έχουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλούν συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δυο, αυξημένα αέρια, αίσθηση πρηξίματος και μετεωρισμό.

Πιο συγκεκριμένα το ακρωνύμια αφορά σε αυτά τα είδη ζυμώσιμων υδατανθράκων (Fermentable):

  • Ολιγοσακχαρίτες (Oligosaccharides).
    (παραδείγματα τροφών: όσπρια, ξηροί καρποί, αγκινάρες, σκόρδο, κρεμμύδι).
  • Δισακχαρίτες (Dissacharides).
    (παραδείγματα τροφών: γαλακτοκομικά προϊόντα με λακτόζη).
  • Μονοσακχαρίτες (Monosaccharides)
    (παραδείγματα τροφών: αχλάδι, μήλο, μέλι, σιρόπι αγαύης) και (And)
  • Πολυόλες (Polyols).
    (παραδείγματα τροφών: κουνουπίδι, ουσίες όπως ξυλιτόλη ή ισομαλτόλη που συναντώνται σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη).

Είναι υδατάνθρακες μικρής αλύσου οι οποίοι είναι ωσμωτικά ενεργοί και μπορούν να προκαλέσουν βεβιασμένη μετακίνηση νερού προς το εσωτερικό του εντέρου. Επειδή είναι μη απορροφήσιμοι, ζυμώνονται από τα βακτήρια που εποικούν στο έντερο και αυξάνουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Πως εφαρμόζεται η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs;

Η διατροφή έχει τρία διακριτά στάδια:

  • Περιορισμός: Για περιορισμένο διάστημα πλήρης αποκλεισμός κάποιων τροφών (με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs).
  • Επανεισαγωγή: Εισαγωγή/ δοκιμή των απαγορευμένων τροφών με συγκεκριμένο τρόπο για να εντοπιστούν εκείνα που δημιουργούν συμπτώματα στον εκάστοτε άνθρωπο (δεν είναι τα ίδια για όλους εκείνους που έχουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).
  • Εξατομίκευση: Εφόσον εντοπιστεί το είδος και η ποσότητα των τροφών που δημιουργούν συμπτώματα δημιουργείται μια τελική λίστα με τις κατάλληλες τροφές που μπορείτε να απολαμβάνετε χωρίς ανησυχία.

Κάθε στάδιο είναι εξίσου σημαντικό να εφαρμοστεί σωστά.

Σε ποιον απευθύνεται η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs;

Προς το παρόν αυτή η διατροφή απευθύνεται πρωτίστους σε εκείνους που έχουν διαγνωσθεί με Σύνδρομο Ευερέθιστο Εντέρου (ΣΕΕ, σπαστική κολίτιδα) αλλά και σε εκείνους που έχουν διαγνωσθεί με Σύνδρομο Υπερανάπτυξης Βακτηριδίων του Εντέρου (Small Intestinal Bacterial Overgrowth, SIBO).

Μελέτες δείχνουν πως μπορεί να μειώσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα σε περισσότερους από 80% εκείνων που την εφαρμόζουν.

Είναι μια διατροφή που δεν θα πρέπει να ακολουθήσετε χωρίς τη συμβολή του διαιτολόγου – διατροφολόγου σας.

Πριν ξεκινήσετε

  • Μιλήστε με τον γαστρεντερολόγο σας και βεβαιωθείτε πως έχετε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Τα νοσήματα του εντέρου πολλές φορές έχουν παρόμοια συμπτώματα. Ο γαστρεντερολόγος σας είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
  • Η εφαρμογή και των τριών σταδίων της διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs διαρκεί περίπου τρεις μήνες και, λόγω του περιορισμού των τροφών, δεν είναι εύκολή υπόθεση. Ενδεχομένως, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε κάποιους ήπιους περιορισμούς τροφών, σε συνεργασία με τον διαιτολόγο σας, χωρίς να αποκλείετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων, για να δείτε αν αυτό θα σας βοηθήσει πριν ξεκινήσετε να εφαρμόσετε τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs.

Εφόσον, δεν έχετε σημαντική διαφορά μιλήστε με τον διαιτολόγο – διατροφολόγο σας για να δοκιμάσετε τη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs.

ESPA