Άρθρα


Απώλεια βάρους: μια υπόθεση καθαρά προσωπική
Το μυστικό για μια επιτυχημένη προσπάθεια αδυνατίσματος είναι να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους της και να τις φέρουμε στα μέτρα μας. Μόνο έτσι θα έχουμε αποτέλεσμα. Και υπάρχουν απλοί τρόποι να το πετύχουμε.
Περισσότερα »

Αυγό και χοληστερόλη: μια μεγάλη παρεξήγηση
Το 1968 η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστούσε στους πολίτες να μην τρώνε πάνω από τρεις κρόκους την εβδομάδα καθώς υπέθετε ότι η αυξημένη κατανάλωση χοληστερόλης από τα τρόφιμα οδηγεί σε αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα –και κατά συνέπεια σε αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τώρα η επιστημονική κοινότητα αναθεωρεί.
Περισσότερα »

Mε ή χωρίς γλουτένη;
Τα ράφια των σούπερ-μάρκετ γεμίζουν από προϊόντα χωρίς γλουτένη και όλο και περισσότεροι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν ως τον διάβολο. Τι είναι μόδα και τι πραγματικότητα; Ένας διατροφολόγος αποκωδικοποιεί τις πιο πρόσφατες έρευνες.
Περισσότερα »

Όταν το αδυνάτισμα φαντάζει… αδύνατο
Μείωση βάρους επιτυγχάνεται όταν η ενέργεια που προσλαμβάνουμε από το φαγητό (δηλαδή οι θερμίδες) είναι λιγότερη από εκείνη που καταναλώνει το σώμα μας. Ανάλογα με το μέγεθος της διαφοράς αυτής, το σωματικό βάρος μειώνεται με τον αντίστοιχο ρυθμό. Αν και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μείωση του βάρους, η πρόσληψη ενέργειας είναι με διαφορά ο σημαντικότερος. Και, προφανώς, δεν μπορεί να μειωθεί το βάρος αν η ενεργειακή πρόσληψη δεν είναι περιορισμένη.
Περισσότερα »

Η “Θαυματουργή” δίαιτα
Πώς επηρεάζουν το βάρος μας αυτά που τρώμε και πίνουμε; Η μελέτη της επίδρασης των τροφών στον άνθρωπο είναι περίπλοκη και απαιτεί κόπο και χρόνο. Είναι όμως καλύτερη από την προσωπική παρατήρηση, που μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά όταν το θέλουμε, αλλά να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία μας.
Περισσότερα »